AngolSuli logo
6900 Makó, Úri utca 32.
06/20 329-14-12 hétköznap, 15:00 után)

AngolSuli Kft. könyvkiadó

A lehetetlen

as-logo.jpg (3216 bytes)

 

bullet Te meg Én
bullet a Mester
bullet Best English Tests
bullet Unofficial English
bullet Tests 4 Fun
bullet AngolSuli Kids
bullet e-mail
bullet webáruház

The author is a member of
HTML Writers Guild)

Hírek, letöltés, (egyéni) megrendelés

Könyvforgalmazók, viszonteladók jelentkezését szeretettel várjuk!  e-mail 

 

Megjelent:


ISBN 978-963-89745-3-2

Milyenné alakulhat világunk, a "világjárványok kora" után, amikor a mesterséges intelligencia már visszafordíthatatlanul átveszi a vezető szerepet a bolygón? A jövő emberei látszólag luxuséletet élnek házaik magányában. Az agyukba ültetett chip segítségével állandó internetes kapcsolatuk van, annak minden kényelmével. Olykor azonban nem eldönthető számukra, mi valós, mi virtuális. A természeti környezettől való iszonyukban már nem mernek a szabadba menni, pedig odakint minden működik, minden a kényelmükre és kiszolgálásukra szolgálhatna. Emberek még egyáltalán a mai felfogásunk szerinti értelemben?

Élnek köztük szerencsére olyanok, akik feszegetik a határokat, akik kíváncsiak létezésük értelmére. Honnan származunk? Mi a célunk? Örök kérdések ezek történelmünkben. Vajon hőseink megtalálják a válaszokat? Mi történik, ha az okos gépek hirtelen egyszerre mondják fel a szolgálatot abban az eljövendő korban, amikor az emberek már semmihez sem értenek? Túlélheti az emberi faj? Ha igen, milyen áron?

A szerző számtalan tudományos kutatás esszenciájából ad interpolált – nagyon is lehetséges – magyarázatokat. Huxley Szép új világa és Orwell 1984-e után egy újabb mérföldkövet jelentő disztópia, ami számításba veszi mind a közben eltelt évtizedek fejlődését, mind az exponenciálisan gyorsuló technológiai fejlődés lehetséges következményeit.

„Hajlamosak vagyunk azt gondolni, értjük, ismerjük és valamennyire irányítjuk is az életünket. A kételyeinket nagy gyakorlattal nyomjuk el, nagyvonalúan siklunk át létezésük fölött. Hiszen ez a világ bizonyos értelemben valóban minden világok legjobbika. … S bár lehetetlennek szeretnénk gondolni, mégsem lehetünk bizonyosak abban sem, hogy az emberi faj idővel (ha lesz még rá ideje) nem változik valami mássá; hogy a jövendő nem humán, hanem poszthumán jövendő lesz. Számunkra, emberek számára ez lehetetlen. A poszthumánoknak azonban maga a valóság” – írja Bene Zoltán előszavában.

„A valóság és az írói képzelet játékának eredménye ez a fordulatos, mai történet. … Igazán remek kötetnek tartom és jó szívvel ajánlom mindenkinek!” – fogalmaz Tamás Gábor könyves blogger.

pdf Beolvasó audio audio 1

Teljes ár: 2995,- Ft

Online megrendelés:

   

Hírek

Frissítve: 2021. December 20.

Gépész mester jóvoltából Adam J. Clarke regényének hangoskönyv változata elkészült. Részletekben podcast formájában hallgatható, a teljes könyv a YouTube oldalon található.

01 rész: https://anchor.fm/gpsz/episodes/Adam-J-Clark---A-lehetetlen-1-e1a5s1r
02 rész: https://anchor.fm/gpsz/episodes/Adam-J-Clark---A-lehetetlen-2-e1acbte

03 rész: https://anchor.fm/gpsz/episodes/Adam-J-Clark---A-lehetetlen-3-e1alata
04 rész: https://anchor.fm/gpsz/episodes/Adam-J-Clark---A-lehetetlen-4---vge-e1aq1vh

A teljes audiokönyv a YouTube oldalon:


Túl az ajtónHogyan ismerte meg Éva a külvilágot? Egy a sok olyan apró történet közül, amik a könyvből kimaradtak... mert ehhez a könyvhöz nem volt rájuk szükség igazán... Vagy tévedek?


A Molyon nagyon jól elkapott idézeteket találtam a könyből: https://moly.hu/konyvek/adam-j-clarke-a-lehetetlen


Adam J. Clarke: A lehetetlen

Eliza Beth könyvismertetője – 2021. november 29. hétfő - 23:47

Kezdem mindjárt a borítóval. Azzal, hogy kék, alapból megnyer magának. A stilizált emberalakok digitális ér- és ideghálózata, ami behálózza az egész borítót, mint az egész világukat, nagyon találó és informális egyszerre. A nagyon hosszúkás könyvforma annyira nem jött be nekem.

 Furcsa világot fest elém a szerző. És ahogy a szereplői, emberi és mesterséges egyaránt az élet értelmét keresik, úgy kerestem én is a választ a könyv sorain keresztül, hogy ilyen világban érdemes-e élni, kell-e élni, élet ez egyáltalán? A válasz nyilván igen, hiszen azok a jövőbéliek nem ismernek mást, nekik az a természetes, nekik az az ÉLET. De valójában csak vannak. A legapróbb döntést is a gépek hozzák meg helyettük, akár akaratuk ellenére is, ők meg már csak lustálkodnak, félnek kimenni a szabadba (azt sem tudják, mi az!), még a mozgó képtől is félnek a vetített „ablakban”.

Ahogy a technika fejlődött, úgy csökevényesedett el az emberi agy, mert nem használták. A Petri-csészében fogant, gépek által nevelt gyermekek azonnal chipet kaptak az agyukba. Minden adat, ismeret tárhelyre ment, minek fárasztották volna magukat emlékek őrizgetésével.

Kihaltak a nyelvek, mert a gondolatnak nincs nyelve. De mivel a programoknak van (hát persze, hogy az angol), az megmaradt, így a különcöknek, akik még szavakkal is hajlandók beszélni, van mivel kifejezni magukat.

Gépek tervezik a gépeket, és egyre jobbakat, okosabbakat, de ezeket az emberek már csak használni tudják, a működésük felfoghatatlan számukra. Egy biológiai ember, egy ház, egy mindent irányító, elszemtelenedett házi számítógép, ami már képes érzelmeket letükrözni, ironizálni, sőt hazudni – tulajdonképpen ez így együtt jelentett egy embert.

/Nagyon ismerős helyzet, chip az agyba, tudat-irányítás, népességcsökkentés. Ember és gép egyesítése. Totális kontroll kiépítése. Hasonló szándékú világban élünk! Remélem, a szerző nem jóstehetség, és a mi jövőnk más irányt vesz./

Ebben az elgépiesedett világban él Ádám. Eszik, iszik, alszik, szeretkezik. Egymaga. No, itt rendesen megmutatkozik a szerző fantáziája. Persze, ahol semmi sem drága (hiszen nincs pénz), semmi sem lehetetlen (a gépek mindent megoldanak), és nincsenek extra kívánságok (hiszen nem is sejti, hogy lehetnének), ott kész a megoldás a digitális távszexre. Nem lövöm le a poénját, a mi felfogásunkkal „húha!”, de ő csak azt ismeri, így képes élvezni is.

Aztán amikor éppen szexpartnert keres, találkozik Évával.

Éva nem tudja, de a legfőbb mesterséges intelligencia, Szuperagy kontrollcsoportjának tagja. Ő lazán van fogva. Többet enged neki a rendszer. Nem fél elhagyni a házát. Napozik a kertben. Megeszi az almát a fáról. Sőt elmegy Ádámhoz, hogy őt is megtanítsa nemfélni.

Kettejük kapcsolata a szexen alapul. Ezt használják örömforrásként, nyugtatóként, elterelésként, rábeszélésként, szóval szex szex hátán. Ebben nem változtak a férfiak még addigra sem, ahogy Ádám maga is elismeri, hogy a férfiak nem tudnak másra gondolni. Éva viszont irányító karakter, és ha kell, a szexet is felhasználja Ádám terelgetésére.

Kirándulnak a külvilágba együtt, rácsodálkoznak a tájra, a megmaradt néhány, de csodás épületre, kapunk magyarázatot az aranyló búzamezőkre és a precízen karbantartott infrastruktúrára. A gépek egy halott világot szolgálnak, és a végső megoldás alapján feleslegessé is vált minden belefektetett energia.

Szuperagy az ősi matriarchális felfogás szerint ezer nőt választott ki a feladatra. Végül kiderül a szándéka. Megadja a lehetőséget Évának, hogy megismerhesse a régvolt világot, és vezetője lehessen az újnak. Kedves olvasó, ha eddig nem találtál kedvedre való teremtés-magyarázatot, ebben a történetben a szerző eléd tálal egy újabb lehetséges verziót. Érdemes elgondolkodni rajta, hiszen akár így is lehet. Honnan tudhatnánk, hogy mi magunk most nem Ádám világának valamely változatában élünk-e?

Éva, Ádámmal és ezer emberpárral az oldalán, gépek és technológia nélkül megoldhatja-e a rábízott hatalmas feladatot, az emberi faj fennmaradását, újraindítását a Földön?

Ami kis negatívum számomra, az elején a három információs fejezet. Túl tömény volt, néha úgy éreztem, társadalomtudományt olvasok. Tudom, kellenek, de talán máshogy adagolva, apránként jobb lett volna.

Megmosolyogtató logikátlanság: Ádám nem ismeri, nem ismerheti a régi mondásokat, vagyis az értelmüket, de használja, hogy „lennél szíves abbahagyni a papolást” mintha tudná, mi az, vagy egyáltalán mi az a pap. Egy dolog, hogy Éva versében állt a mondat, de honnan tudhatná az értelmét? Meg ez is: „Nem kell ennyire felkapnod a vizet!” Ezek olyan szófordulatok, amiket akkor már nem használnak, hiszen nem beszél a többség hangos szóval, meg nincs is kinek mondani, tehát Ádám sem mondhatná. A logika szerint a nyelvekkel együtt ezek is kihaltak. Úgy tűnik, a szerzőt elragadta a történet és kizökkent az általa alkotott világból. Saját tapasztalat, hogy milyen könnyű ebbe a hibába beleesni.

Engem is elragadott a történet, kíváncsian vártam, mi lesz a sorsuk, mit vállalnak és mit nem, hogyan változik meg egy bezárva vegetáló ember érzésvilága a szabadság hatására, és közben rácsodálkoztam velük együtt arra az utópisztikus/disztópikus (hát igen, ízlés kérdése, hogy melyik!) világra, amit a szerző bemutatott a szereplői életén keresztül.

http://eliza-beth.hu/mutasd-magad/comment-page-1/#comment-2240


Tolnai Viktor könyvajánlója A lehetetlen kötethez

Forrás: Tolnai Viktor Szerzői oldal

Adam J. Clarke: A Lehetetlen

Manapság a legtöbb sci-fi regény csak a fantasztikus elemeket tartalmazza, azonban hiányzik valami a műfaj kiteljesedéséhez...ez bizony a tudományos háttér. Sok író mellőzi a kutatómunkát, a megfelelő ismeretek hiányában pedig ingatag lábakon álló intergalaktikus limonádék és fércművek születnek.

Adam J. Clarke művében megvan minden, ami egy színvonalas, ízig-vérig tudományos fantasztikus könyvhöz kell: egy lebilincselő történet, egy meghökkentő jövőkép víziója, szerethető karakterek és egy kevés filozófia.

A könyv remekül építkezik és tárja fel a nem túl távoli jövőben uralkodó erőviszonyokat ember és gép között. Az emberiség a mesterséges intelligencia fejlődésével arányosan kezd el hanyatlani, a gépektől való totális függéstől tulajdonképpen "elbutul", szinte visszafejlődik. Minden munkát gépek végeznek, az emberek élete a henyélés és a vég nélküli szórakozás egyvelege, ahol a számítógép minden kívánságot teljesít. Nem is csoda, hogy az emberek már el sem hagyják otthonaikat, az agyukba ültetett mikrochip segítségével pedig folyamatosan a virtuális térben lehetnek. A két főszereplő, Ádám és Éva is így ismerkedik meg, s kezdetét veszi nem mindennapi kalandjuk, hogy megtalálják az élet valódi értelmét és értékét...

De nem lövöm le a poént, olvassátok el!

Az író a cselekmény fejezetei közé ékelve meséli el, miként következett be a mesterséges intelligencia felemelkedése, ami egyszerre hátborzongató és logikusan felépített. Talán nem is olyan sok idő, mire az emberiség ténylegesen erre az útra téved.

Mikor épp nem olvastam, sokat gondolkoztam rajta, szinte hiányzott a történet. Mi ez, ha nem a jó könyv személyleírása?

Minden elismerésem az alkotónak, Németh Ervinnek, mert bizony ő áll a hangzatos név mögött.

Nem hittem volna, hogy valaha is egy könyvben fogom olvasni Elon Musk és Makovecz Imre nevét, mégis megtörtént "A Lehetetlen".


https://hazairok.blogspot.com/2021/06/adam-j-clarke-lehetetlen.html

Személyes véleményem:

Egy újabb sci-fi regény került a kezeim közé. Pedig utoljára mintha azt mondtam volna, hogy nem mostanában fogok újra ebben a stílusban olvasni. De Patrícia tervez és Isten végez vagy valami ilyesmi. Szóval újra itt vagyok. Kicsit sokáig tartott a könyv elolvasása. Nehezen álltam rá újra erre a műfajra és időm is kissé húzós volt a vizsgák miatt és bármennyire szerettem volna még mindig lesz. Szóval most, hogy kisírtam magam jöjjön a könyvről pár gondolatom.

Tegnapi nap folyamán pont előjött a rokonságba a téma. Mármint a fejlődésről és, hogy ez a könyv is arról szól, hogy mennyire fejlett a világ és, hogy mindent gépek csinálnak az embereknek pedig semmi dolguk. Így jobban belegondolva ebe még ráció is van. Mármint tegnap hallottam, hogy vannak olyan robotok, akik pl. targoncaként mozognak és ők szedik össze a dolgokat és pakolásznak. Nem is gondoltam, hogy már van ilyen. Vannak beépített szenzoraik és azzal találják meg a dolgokat. Ezt azért írtam le, hogy lássátok miért is gondoltam végül érdekesnek a könyvet.

Magáról a könyvről:

A történet a jövőben játszódik, ahol a lakosság elég szépen megritkult. Ami azt jelenti, hogy a bolygón összesen 37.000 ember él. Ami a mai lakossághoz képes igazából semmi. Az emberek nem mennek ki az otthonukból és nem járnak dolgozni. Nincs igazi kapcsolatuk, csakúgy vannak. Minden ember egyedül él és nincs közvetlen kapcsolata más emberrel. A robotok irányítanak. Ők azok, akik a legtöbb kérdésünkre választ adnak, ők azok, akik irányítják, hogy kik szaporodhatnak és kik halnak majd meg. Nekem ez nagyon ijesztőnek tűnt az elején. Emiatt is haladtam nagyon lassan vele. Valahogy nem tudtam hova tenni a dolgot és most csúnyán ijesztő, hogy tényleg lehet pár száz év múlva valóság alapja.

A történet főszereplője Ádám. Aki nem sok mindent csinál. Eszik, alszik, edz és néha egy robottal folytat szexuális együttlétet. A robotok által fellehet hívni más lányt és így megismerhetsz új embereket. Viszont mindig csak ilyen kapcsolatban leszel velük és ez alapján kérhetsz a robotoktól egy robotot. Viszont megismerkedik Évával. Gondolom, mindenki rájön, hogy a két szereplő nem véletlenül Ádám és Éva. Éva teljesen felforgatja Ádám életét és innen indul be a történet. Éva nem kimondottan buta. Olvas és még a lakását is elszokta hagyni. A fiút pedig ez nagyon megrémiszti. Idővel viszont követi őt. Szuperagy pedig, aki mindent irányít úgy néz ki, hogy emberére talált Évában. Sokat nem szeretném feszegetni a történeteket, mivel a könyv nem egy terjedelmes regény. Szóval olvassátok el és élvezzétek. :)

Egyben az egész:

Egy nagyon jól megírt történt. Az egész olyan jól össze volt rakva, hogy egyáltalán nem tudok róla olyat mondani, ami rossz lenne. Az Ádám és Éva névválasztás sablonosnak tűnik, de számomra nagyon találó volt. Így azt mondanám, hogy még a névválasztás is jó volt. Viszont azt nagyon remélem, hogy a jövő nem ilyen lesz. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a sci-fi könyveket és persze azoknak is, akik annyira nem. Hisz látjátok. Még én is imádtam. :D

Köszönöm, hogy benéztetek.
Xoxo, Patti

 

 

Egyes anyagok az 1998-ban alapított Ervin's ESL Net Bt. keretében muködtetett nyelviskola tevékenysége közben keletkeztek.  Jelenlegi formájában a betéti társaságnak semmiféle kapcsolata nincs a Belvárosi AngolSuli muködésével. 
Az Ervin's ESL Net logo a betéti társaság létrehozása elott, 1995-ben létesített angol nyelvoktató internetes hely hivatalos logoja és azt a jelenleg is muködo társaság a szerzo engedélyével használhatja.
A Weblapokon szereplo információk kizárólag tájékoztató jelleguek, semmiféle hibáért felelosséget a szerzo nem vállal.

 

(C) Dr. Németh Ervin


http://www.angolsuli.com
http://www.chickenology.net/
http://www.kiranemeth.com
http://www.leanemeth.com